Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δοκιμών που έκαναν οι αναβάτες στη Valencia με τις καινούριες τους μοτοσυκλέτες και οι περισσότεροι από αυτούς με τις καινούριες τους ομάδες, έχουμε μπει σε μια μακρά περίοδο όπου έχουν φουντώσει οι συζητήσεις και τα προγνωστικά για το ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει το επόμενο πρωτάθλημα. Ο καθένας μας έχει βάλει το δικό του στοίχημα και έχει διαλέξει τον αναβάτη που θα ήθελε να δει στο τέλος της χρονιάς να παίρνει τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, όμως πέρα από τις προσωπικές προτιμήσεις, υπάρχουν και ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, που αυξάνουν ή μειώνουν τις πιθανότητες για τον κάθε έναν από αυτούς. Έχοντας στο μυαλό μας όλα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα “προφίλ πιθανοτήτων” για τον κάθε ένα από αυτούς, με βασικούς άξονες τις δυνατότητες του ίδιου ως αναβάτη αλλά και τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας και της ομάδας του.

Honda Repsol HRC Team
Marc Marquez
Πλεονεκτήματα
Ο Marquez είναι ένας από τους ελάχιστους αναβάτες της επόμενης χρονιάς που θα έχει ίδια μάρκα μοτοσυκλέτα και ίδια ομάδα. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όσων θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά με εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα και άγνωστους μηχανικούς γύρο τους. Η μοτοσυκλέτα του απέδειξε πέρσι ότι έχει την δυνατότητα να κερδίζει σε όλες τις πίστες του πρωταθλήματος, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες κι αν επικρατούν. Ως αναβάτης έχει αποδείξει πως μπορεί να ανεβαίνει στο βάθρο ακόμα και όταν όλα πάνε λάθος. Το 2017 κέρδισε το πρωτάθλημα με μια μοτοσυκλέτα που οι υπόλοιποι αναβάτες της Honda δυσκολεύονταν να τερματίσουν στη δεκάδα.
Μειονεκτήματα
Μοναδικό σοβαρό μειονέκτημά του Marquez είναι οι πάρα πολλές πτώσεις. Έως τον προτελευταίο αγώνα του 2018, δεν είχαν επιπτώσεις στην έκβαση του πρωταθλήματος, αφού όλες οι πτώσεις του σημειώνονταν στα δοκιμαστικά της Παρασκευής και του Σαββάτου και κάποιες φορές στο πρωινό ζέσταμα της Κυριακής πριν τον αγώνα, αλλά ποτέ μέσα σε αυτόν. Όμως στον αγώνα της Valencia φάνηκε το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει οι πτώσεις στο σώμα του, όπου για πρώτη φορά φέτος έπεσε κατά τη διάρκεια του αγώνα και εγκατέλειψε από τραυματισμό. Αυτό τον οδηγεί στο τραπέζι του χειρουργείου για να φτιάξει τον ώμο του μετά τα δοκιμαστικά στην Jerez και κανείς δεν γνωρίζει πόσο ρόλο θα παίξει η φυσική του κατάσταση την επόμενη χρονιά. Φυσικά δεν μιλάμε εδώ για σωματική κόπωση μέσα στον αγώνα, αλλά πόσο εύκολο θα είναι μια μελλοντική πτώση να του προκαλεί τραυματισμούς που να έχουν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη ή την μειωμένη απόδοση.

Jorge Lorenzo
Πλεονεκτήματα
Όσο δύσκολο είναι να πιστέψεις πως θα πάρει το πρωτάθλημα του 2019, άλλο τόσο δύσκολο είναι να μην υπολογίζεις τον Jorge Lorenzo ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου.
Θεωρητικά η μοτοσυκλέτα της Honda είναι πιο εύκολη από την Ducati και από τη στιγμή που πήρε εντυπωσιακές νίκες με την ιταλική μοτοσυκλέτα, πιθανότατα θα κάνει το ίδιο και με την Honda από την πρώτη χρονιά. Είναι πολυπρωταθλητής στη μεγάλη κατηγορία και έχει την εμπειρία που απαιτείται για να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα ενός πρωταθλήματος. Το πέρασμά του από την Ducati, σίγουρα τον ωρίμασε οδηγηκά και για πρώτη φορά φέτος τον είδαμε να δίνει μάχες σώμα με σώμα στο Red Bull Ring με τον Marquez. Ως αναβάτης μας έχει δείξει πως όταν νοιώθει καλά πάνω στη μοτοσυκλέτα του μπορεί να εκτοξεύσει τον ρυθμό του αγώνα σε απλησίαστες ταχύτητες για τους υπόλοιπους.
Μειονεκτήματα
Ο τραυματισμός του στο χέρι είναι μεν μικρός, αλλά δεν παύει να είναι ένας τραυματισμός που ακόμα δεν έχει αποθεραπεύει και κανείς δεν γνωρίζει αν θα επηρεάσει ή όχι την φυσική του κατάσταση στους κρίσιμους πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος.
Προσθέστε σε αυτό την ανάγκη προσαρμογής του σε μια εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα μοτοσυκλέτα και την ανάγκη συνεννόησης με μια ομάδα μηχανικών που δεν γνωρίζει.

Ducati
Andrea Dovizioso
Πλεονεκτήματα
Στην περίπτωση του DesmoDovi θα μπορούσαμε να κάνουμε αντιγραφή τα όσα γράψαμε για τον Marquez, όμως οι λεπτομέρειες κάνουν την μεγάλη διαφορά στα MotoGP. Ο Dovizioso δεν υποφέρει από κανένα είδους τραυματισμό, έχει μια μοτοσυκλέτα με πολύ δυνατά σημεία και ελάχιστα μειονεκτήματα που του επιτρέπει να κερδίζει αγώνες και βαθμούς σε όλες τις πίστες. Η αποχώρηση του Lorenzo από την Ducati ίσως αποδειχτεί πλεονέκτημα για τον Dovi (στην αρχή της χρονιάς τουλάχιστον…) καθώς ο Lorenzo του πήρε πολλές νίκες μέσα από τα χέρια του. Έχει απόλυτη αρμονία με την ομάδα του και ο Petrucci είναι βέβαιο πως θα τον βοηθήσει αν χρειαστεί να κόψει βαθμούς από τους αντιπάλους του.
Μειονεκτήματα
Σπάνια πέφτει, αλλά όποτε πέφτει είναι μέσα στον αγώνα και εγκαταλείπει

Danilo Petrucci
Πλεονεκτήματα
Έχει την ταχύτητα και την εμπειρία να οδηγήσει την εργοστασιακή Ducati έως το βάθρο και αν βρέχει είναι πάντα μέσα στα φαβορί για την νίκη. Ως εργοστασιακός αναβάτης πλέον, δεν θα χρειάζεται να δοκιμάζει συνεχώς διαφορετικά εξαρτήματα και η μοτοσυκλέτα του θα είναι πάντα στημένη για τα δικά του προσωπικά γούστα

Μειονεκτήματα

Θα πρέπει να έχει δημιουργήσει μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τον Dovi, για να τον αφήσει η Ducati να τερματίζει εμπρός από τον Νο1 εργοστασιακό αναβάτη της…

Yamaha
Valentino Rossi
Πλεονεκτήματα
Είναι ο καλύτερος βαθμοθήρας του πρωταθλήματος και ικανός να κατακτήσει τον τίτλο, ακόμα και αν δεν κερδίσει ούτε έναν αγώνα την επόμενη χρονιά. Έχει πιθανότατα το πιο ισχυρό κίνητρο απ’ όλους, διότι θέλει να πάρει 10 παγκόσμια πρωταθλήματα πριν αποσυρθεί. Ξέρει τους πάντες και τα πάντα μέσα και έξω από την πίστα και με μια δήλωσή του στον τύπο μπορεί να οδηγήσει κάθε αντίπαλό του σε νευρικό κλονισμό. Η Yamaha φάνηκε στους τελευταίους αγώνες και τις δοκιμές, πως έχει φτιάξει μια μοτοσυκλέτα που μπορεί πλέον να κερδίζει αγώνες
Μειονεκτήματα
Η μοτοσυκλέτα της Yamaha έχει βελτιωθεί, όμως το ίδιο έχουν κάνει και οι ανταγωνιστές της. Οι επιθυμίες του Rossi για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουν οι μηχανικοί της Yamaha στην M1 του 2019, ίσως να είναι διαφορετικές από αυτές που επιθυμεί ο Vinales και αυτό να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα μέσα στην ομάδα.

Maverik Vinales

Πλεονεκτήματα

Ο Ισπανός άλλαξε τα πάντα, ακόμα και τον αριθμό συμμετοχής του από #25 σε #12.
Μετά τη νίκη του στην Αυστραλία δείχνει πραγματικά ανανεωμένος και κάνει αισθητή την παρουσία του καθ’ όλο το τριήμερο των αγώνων. Κερδίζει αγώνες και κάνει pole position το τελευταίο διάστημα, οπότε έχει τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος
Μειονεκτήματα
Από την στιγμή που ανέβηκε στα MotoGP δεν έχει κερδίσει 3-4 αγώνες στη σειρά, κάτι που αποτελεί το κοινό χαρακτηριστικό όλων των αναβατών που έχουν γίνει πρωταθλητές

Suzuki
Alex Rins
Πλεονεκτήματα
Η πρόοδος του Rins είναι εντυπωσιακή και έχει αποδείξει πως μπορεί να ανεβαίνει στο βάθρο χωρίς να πέφτει, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες όπως στον τελευταίο βροχερό αγώνα της Valencia. Η Suzuki έχει φτιάξει μια πολύ καλή μοτοσυκλέτα, με ισορροπημένο χαρακτήρα, που αποδίδει σε υψηλό επίπεδο στις περισσότερες πίστες του πρωταθλήματος.
Μειονεκτήματα
Συνήθως τα πρωταθλήματα τα παίρνουν όσοι έχουν τις περισσότερες νίκες και μέχρι σήμερα ο Rins και η Suzuki του δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.
Joan Mir
Πλεονεκτήματα
Ο Joan Mir δεν έχει τα στοιχεία που χρειάζονται για να θεωρηθεί διεκδικητής του τίτλου, όμως την περίπτωσή του θα πρέπει να την βάλουμε στη λίστα που αφορά τον Rookie Of the Year. Έχει την πιο φιλική και εύκολη μοτοσυκλέτα απ’ όλους τους υπόλοιπους νεαρούς αναβάτες που μας ήρθαν από την Moto2 και ο μόνος που θα βρίσκεται σε εργοστασιακή ομάδα και όχι δορυφορική.

KTM

Για τους αναβάτες της αυστριακής εταιρείας δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις, ειδικά αν σκεφτείς πως φαβορί ανάμεσά τους θεωρείται ο Johan Zarco που βρίσκεται στην δορυφορική ομάδα της Tech3 με μηχανικούς που δεν είχαν πιάσει ποτέ στα χέρια τους μοτοσυκλέτα της KTM. Η όρεξη για δουλειά και η πρόθεση να επενδύσουν πολλά χρήματα στα MotoGP δεν αρκεί για να μας κάνει να πιστέψουμε πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε συχνά στο βάθρο την πορτοκαλί μοτοσυκλέτα σε λίγους μήνες

Aprilia
Κάτι πάει λάθος με την Aprilia και αυτό σίγουρα δεν είναι η μοτοσυκλέτα της. Έχει αρκετά χρόνια αγωνιστικής εμπλοκής στα MotoGP και δεν δικαιολογείται βρίσκεται πίσω από τις δορυφορικές ομάδες των υπόλοιπων κατασκευαστών. Η άφιξη του Iannone πιθανόν να κρύψει ακόμα περισσότερο τα αληθινά προβλήματα που έχει αυτή η ομάδα
Πηγή: Μπάμπης  Μέντης, www.motomag.gr